TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN

Pater Albert Schmidt OSB från Kloster Beuron i södra Tyskland har gett oss lov att dela med oss av hans predikan han höll här i klostret i dag.

2 Mos. 3: 1–8a,10,13–15; Luk 13:1–9

Under min klosterungdom var jag i brandkåren i 15 år. Lyckligtvis var det få bränder, men vi övade ofta så att vi i en nödsituation skulle kunna bekämpa branden så snabbt som möjligt, genom att förhindra att den spreds. Brand kan orsaka enorma skador och kosta människor livet. Brandkårens uppgift är att bekämpa branden, förhindra större skador och rädda liv.

Men eld är inte en katastrof i ordets alla bemärkelser. Den är också livsviktig, till och med livräddande: den ger ljus i mörkret, värmer i kylan och gör det möjligt för människor att laga mat. Elden hotar livet och underlättar livet.

Gud möter Moses i den brinnande törnbusken, och vid uttåget ur Egypten är eldstoden ett tecken på Guds närvaro – närhet och avstånd – och folket reagerar på den med tillit och vördnad. Tabernaklet i den här kyrkan är infogat i den brinnande busken; detta säger oss: snubbla inte bara fram mot Guds mysterium! Gör dig redo för mötet med den Helige, den helt Annorlunde!

Samtidigt: när vi hör om eld i Gamla testamentet, är det inte bara när det talas om förstörelse och dom. Bilden av eld är inte entydig; Gud kan inte bara beskrivas och definieras med den, och vi kan absolut inte föreskriva hur Gud ska vara med våra bilder.

Profeten Elia lärde sig detta på berget Horeb: han upplevde stormar, jordbävningar och eld – men Gud fanns inte i dem, utan kom på ett helt annat sätt, i en mild bris. Martin Buber har översatt detta med ”en tystnad som tystar” (1 Kungaboken 19:11-13).

Men det skulle vara för enkelt att säga att eld inte är en lämplig bild för Gud. Bibeln använder den inte bara som ett yttre tecken på Guds närvaro; profeten Jeremia använder bilden av eld för att uttrycka något av den brinnande, outsläckliga längtan som han upplever i sitt inre; han skriver: ”Men när jag sade: ’Jag bryr mig inte om honom’, var det som om en eld brann i mitt hjärta” (Jer 20:9).

Jesus själv använde bilden av eld för att tala om sitt uppdrag: ”Jag har kommit för att tända en eld på jorden. Om den ändå redan brann!” (Luk 12:49). Jesus kom inte till världen för att sprida en rumstemperatur som vi kan känna oss bekväma i. En av de största teologerna i kyrkans historia, Origenes, som dog i mitten av 300-talet, har förmedlat ett ord från Jesus som inte finns i evangelierna: ”Den som närmar sig mig närmar sig elden”.

Bibeln talar också om den helige Ande i bilder av eld; vi känner till texten i Apostlagärningarna, där det sägs om pingsthändelsen att tungor av eld sänkte sig över apostlarna. Denna eld från Guds Ande grep oss i dopet och fick oss att brinna och lysa. Frågan är: Hur har vi vårdat denna eld under våra liv? I Nya Testamentets sista bok säger den uppståndne Herren till en församling: ”Jag önskar att ni vore varma eller kalla, men eftersom ni är ljumma ska jag spy ut er ur min mun” (Upp 3:15-16). Herren kan göra något med dem som brinner för honom eller är lidelsefullt emot honom; de halvhjärtade, de obeslutsamma, de som lägger huvudet på sned och fuskar sig fram, kan Gud bara spotta ut.

Domen är också en del av budskapet i Nya testamentet; dagens Lukasevangelium om det ofruktbara trädet talar om domen, och i ett liknande avsnitt i Matteus används återigen bilden av eld: ”Varje träd som inte bär god frukt huggs ner och kastas i elden” (Matt 7:19).

Vill evangeliet, vill Gud göra oss rädda för att få oss på rätt kurs? Nej, rädsla är en dålig rådgivare, också i tron, och definitivt inte ett påtryckningsmedel från Gud som han skulle ha ställt till kyrkans förfogande. Det som är viktigt för Jesus – särskilt när han talar om eld – är allvar och vördnad. Livet är inte en stillsam promenad, och trons resa är inte heller det: ”Vår Gud är en förtärande eld”, står det i Hebreerbrevet (12:29), och han vill smitta oss med sin lidelse, den som han har visat oss i Jesus.

Gud brinner – för oss. Detta är inte ofarligt, eftersom Gud inte är harmlös. Det skulle vara en sorglig och farlig förvirring om vi skulle förväxla kärlekens Gud med en harmlös, ofarlig Gud.

Gud brinner för mig. Därför är frågan: För vem brinner jag?